Faworki to jeden z moich smaków dzieciństwa i najlepszych wspomnień związanych z mamą. Kiedy z kuchni było słychać walenie wałkiem o blat – od razu wiedziałyśmy z siostra, że będą faworki. A wszystko dlatego, że ciasto trzeba potraktować wałkiem, ile sił starczy. Wtedy będzie dobrze napowietrzone, chrust będzie kruchy, chrupiący, z charakterystycznymi bąbelkami. A potem wspólne zawijanie.. Mnie to odpręża do dziś, ale trzeba sobie zabezpieczyć 2-3 godziny na te przyjemności.
Karnawał i Tłusty Czwartek to jedyny czas w roku, kiedy faworki królują u nas na stole..
Z podanych składników wyjdzie ich dużo.. bardzo dużo – u mnie 5 wielkich talerzy, ale uwierzcie mi – znikają szybko! Choć ja robię często z połowy porcji.
Najlepsze faworki, czyli co potrzebujesz, aby je zrobić:
Składniki:
- 350g mąki pszennej uniwersalnej + do podsypywania
- 5 żółtek i 1 całe jajko
- 40 – 50 g drobnego cukru
- 60 ml kwaśnej śmietany 18%
- 15 ml wódki lub spożywczego spirytusu (tłuszcz mniej wsiąka w ciasto)
- Olej rzepakowy do smażenia 1 litr
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, dobrze wyrobić – ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Następnie powinno się uderzać w nie mocno wałkiem przez około 10 minut. Ciasto zrobi się mięciutkie i elastyczne. W kolejnym kroku odciąć ¼ i rozwałkować na bardzo cienki placek. Pozostałe ciasto przykryć miską, aby nie wyschło.
Ciasto pokroić na paski (radełkiem lub nożykiem do pizzy) i podzielić na mniejsze kawałki. W każdym zrobić nacięcie i wywijać (przełożyć jeden koniec przez dziurkę). Zostawić na parę minut, aby lekko przeschły.
W tym czasie rozgrzać w szerokim garnku, z grubym dnem olej, ale nie doprowadzać do wrzenia. Utrzymywać temperaturę na średnim ogniu. Smażyć w głębokim tłuszczu, po kilka sekund z każdej strony. Faworki robią się bardzo szybko – to są naprawdę sekundy! Przekładać na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie na duży talerz i posypać cukrem pudrem.
Wykonanie krok po kroku znajdziesz na moim Instagramie, w formie wideo tutaj: https://www.instagram.com/reel/Col9oSMLNNi/?utm_source=ig_web_copy_link
Rada:
aby sprawdzić czy olej jest odpowiednio gorący należy włożyć do niego koniec drewnianego patyczka – jeśli będą bąbelki to znaczy że jest gorący i można smażyć faworki!
Przepis na najlepsze, tradycyjne pączki znajdziesz pod tym linkiem:
Najlepsze pączki na Tłusty Czwartek
A banalnie proste mini pączki z ricotty, które zrobisz w 10 minut są tutaj:
https://www.foodlajf.pl/mini-paczki-z-ricotty/
Smacznego!