Jeśli szukasz inspiracji na świąteczne ciacho to dobrze trafiłeś! Zapraszam po przepis na ten obłędnie kremowy serniczek – zdrowy i z prostym składem!
Po pierwsze: dobry ser! Ja mam twaróg od Maluta i ogólnie polecam ich produkty (to nie jest reklama)! Mają bardzo prosty skład, polskie świetne produkty.
Spód:
✔️ 100 g daktyli (namoczyć w gorącej wodzie)
✔️ 100 g płatków owsianych
✔️ 100 g mielonych orzechów nerkowca (lub migdałów, orzechów włoskich, laskowych)
✔️ 30-40 g oleju kokosowego
Namoczone daktyle odsączyć z wody, połączyć z resztą składników i zblendować. Wyłożyć spód tortownicy i schłodzić.
Masa serowa:
✔️ 1 kg twarogu na sernik
✔️ 400 ml mleka (może być roślinne)
✔️ 2 łyżki żelatyny
✔️ 100 g drobnego cukru (można dać więcej, jeśli wolisz słodkie)
✔️ laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę, następnie cukier. Ostudzić. Dodawać do sera, mieszając. Dodać miąższ z laski wanilii. Wymieszać i przelać na schłodzony spód. Wstawić do lodówki na kilka godzin (musi stężeć)
Jako polewy użyłam owoców leśnych w syropie, odparowałam płyn, dodałam czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Ostudzoną frużelinę wyłożyłem na sernik i wstawiłam do lodówki.
Można zrobić polewę ze świeżych owoców lub z czekolady. Zachęcam do zabawy i łączenia smaków!
Smacznego!