Zróbcie dziś ze mną najlepsze grzanki z pieczonymi pomidorkami, brzoskwinią i kremową burattą. Danie inspirowane jest kuchnią włoską i uwierz mi, że będziesz do niego powracać bardzo często. Kolejny raz nieoczywiste połączenie warzyw i owoców daje efekt wart zapisania! Całość dodatkowo podkręca pieczony czosnek, więc gorąco polecam spróbować takie smakołyki.

Grzanki z pieczonymi pomidorkami to świetny pomysł na śniadanie, lunch albo kolację!
Czas przygotowania:
7 minut
Całkowity czas przygotowania:
40-45 minut
Składniki (dla 2 osób):
- Ciabatta lub inne ulubione pieczywo
- 25-30 pomidorków koktajlowych
- Główka czosnku
- 1 duża brzoskwinia
- Świeże zioła: tymianek, bazylia
- Oliwa z oliwek
- Buratta
- Sól i pieprz
- Balsamico (opcjonalnie)
Wykonanie:
Do naczynia żaroodpornego przełożyć umyte pomidorki. Brzoskwinię umyć, wyjąć pestkę i pokroić na kilka części. Dodać do pomidorów. Czosnek lekko obrać, odkroić końcówki i ułożyć razem z pomidorami. Skropić oliwą z oliwek, doprawić do smaku, dodać ulubione zioła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać około 30-40 minut.
W tym czasie przygotować grzanki. Można je podpiec na patelni, w tosterze lub włożyć przed końcem pieczenia na kilka minut do piekarnika. Pieczywo wcześniej skropić oliwą.
Następnie wyjąć pomidorki z brzoskwinią i czosnkiem z pieca. Na grzance wycisnąć 1 lub 2 ząbki upieczonego czosnku. Posmarować burattą, a na wierzchu ułożyć upieczone pomidorki i brzoskwinie. Posypać świeżo mielonym pieprzem i skropić balsamico.
Wykonanie i przepis krok po kroku znajdziesz tutaj.
Polecam też pyszną pastę z pieczonych pomidorów i awokado, idealna do grzanek.

