Pasty do kanapek to idealny dodatek do śniadania. Ta kremowa pasta do chleba z awokado i koziego sera to coś, co zrobisz w 5 minut, ale jeszcze szybciej zjesz. Jest świetnym smarowidłem do grzanek czy tostów, albo świeżego domowego chlebka. Idealny zamiennik sklepowych serków, ale ze zdrowym składem!
Ta kremowa pasta do chleba z awokado i kozim serem to idealny dodatek do śniadania!
Czas przygotowania:
5 minut
Całkowity czas przygotowania:
15 minut
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 150 g sera koziego
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Kilka listków bazylii i tymianku
- Świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Awokado musi być dojrzałe i miękkie, obrać je ze skórki, wyjąć pestkę i przełożyć do misy blendera. Następnie dodać ser kozi, ząbek czosnku, jogurt naturalny, oliwę i zioła. Całość zmiksować na gładką pastę. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i odstawić na 10 minut, żeby smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje na domowym, chrupiącym chlebie, grzance lub toście. Polecam podać z różowym pieprzem, skropioną lekko oliwą oraz ze świeżymi ziołami.
Wskazówka: zamiast sera koziego można użyć sera feta.