Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i wykorzystywać wszystkie produkty, które mam w lodówce. Miałam otwarte opakowanie placków tortill i w ten oto sposób powstał przepis na pyszną lasagne z warzywami i mięsem mielonym. To połączenie może się wydawać dziwne, a nawet dla niektórych niedopuszczalne, ale uwierzcie mi – jest naprawdę dobre! I nic się nie marnuje! Zapraszam na przepis!
Lasagne z warzywami i mielonym mięsem to pyszny pomysł na rodzinny obiad!
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas przygotowania:
70-80 minut
Składniki (6-8 porcji):
- 4-5 placków tortilli
- 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego z łopatki)
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr pomidorowej passaty
- 300 g tartego sera mozarella
- 150 g tartego sera cheddar
- sól i pieprz
- suszone zioła: oregano, lubczyk, bazylia
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier trzcinowy do doprawienia
Wykonanie:
Cebulę, cukinię, bakłażana i paprykę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. W głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju i przesmażyć warzywa do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprze, dodać łyżkę oregano, łyżeczkę lubczyku i bazylii. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni rozgrzać ponownie trochę oleju i włożyć mięso. Chwilę smażyć, a następnie doprawić do smaku. Smażyć, aż będzie brązowe, dodać podduszone warzywa i zalać passatą. Wymieszać i doprawić do smaku. Dusić razem około 20-30 minut, a pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
W tym czasie piekarnik nagrzać do 180°C.
Ser cheddar wymieszać z połową sera mozarella.
Tortownicę (około 24-25cm) lekko natłuścić i układać: placek tortilli, cienka warstwa mięsa z warzywami i mieszanka sera. Powtarzać, aż skończą się produkty, a ostatnia warstwa to mięso i ser cheddar na wierzchu. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30-40 minut.
Rada: w środkowej części lasgne można włożyć podwójny placek tortilli, a podczas pieczenia przykryć z góry papierem do pieczenia, aby ser się nie przypalił.