Nie da się ukryć, że przygotowywanie potraw z surowych warzyw może być nieco nietypowe, ale w przypadku szparagów to absolutna przyjemność. Ich naturalna świeżość i soczystość sprawiają, że sałatka z surowych szparagów nabiera wyjątkowego charakteru. Wystarczy jedynie odpowiednio je pokroić i połączyć z innymi składnikami, a efekt będzie zaskakująco smaczny.
Przepis, który dzisiaj przedstawiam, to połączenie prostoty i wyjątkowości. Dodatek parmezanu, chrupiącego chleba oraz ziaren słonecznika doda sałatce niepowtarzalnego aromatu. Aby podkreślić delikatność szparagów, przygotowałam też lekki dressing na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny.
Ta sałatka z pewnością stanie się ulubionym daniem na Waszych letnich spotkaniach ze znajomymi czy rodziną. Jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa i odżywcza. Szparagi są bogate w witaminy i minerały, a przy tym niskokaloryczne. To doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie zdrową i dietetyczną kuchnię.
Sałatka z surowych szparagów oczaruje was swoim wyjątkowym smakiem i prostotą przygotowania!
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas przygotowania:
15-20 minut
Składniki (2 porcje):
- 10 świeżych, zielonych szparagów
- 2 kromki czerstwego chleba
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika lub orzechów włoskich
- skórka z 1 cytryny + sok z 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz cytrynowy
- chilli
- olej i masło do smażenia
Wykonanie:
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić w cienkie piórka/ słupki. Chleb z miksować w blenderze i podsmażyć na patelni, z odrobioną oleju i masła na złoto-brązowy kolor. Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać parmezan, słonecznika, skórkę z cytryny, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Doprawić do smaku, wymieszać. Następnie dodać szparagi i ponownie wymieszać. Doprawić pieprzem i chili, oliwą. Wymieszać i sałatka z surowych szparagów jest gotowa!
Idealnie pasuje do potraw z grilla albo jako samodzielne danie w ciepłe dni.