Sezon na szparagi trwa krótko, więc polecam dziś zrobić szparagi zapiekane z batatem i orzechami.
Szparagi to warzywo, które można podawać na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych i bardziej wykwintnych sposobów na przygotowanie szparagów jest ich zapieczenie w piekarniku z dodatkiem batatów i orzechów włoskich. W ten sposób otrzymujemy aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne danie, które może być doskonałą propozycją na lekką kolację lub obiad. Poniżej przedstawiam przepis na szparagi zapiekane z batatem i orzechami włoskimi, który na pewno przypadnie do gustu wielbicielom zdrowej, smacznej i oryginalnej kuchni.
Szparagi zapiekane z batatem to nieoczywiste połączenie smaków, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Czas przygotowania:
5-10 minut
Całkowity czas przygotowania:
30-40 minut
Składniki na 2 porcje:
- 1 duży batat
- 1 mały pęczek zielonych szparagów
- Garść orzechów włoskich
- Oliwa do skropienia *
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- Świeże zioła: tymianek lub/i rozmaryn, bazylia do posypania
- Ser feta do posypania
- Ziarna słonecznika (opcjonalnie)
- Sól, świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na kawałki. Batat obrać i pokroić w niedużą kostkę. Szparagi i batat umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać orzechy, świeży tymianek, skropić oliwą i wymieszać. Doprawić do smaku, przykryć folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 20 minut. Ostatnie 5 minut bez przykrycia. Podawać z pokruszonym serem feta, prażonym słonecznikiem. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
*W przepisie użyłam własnej oliwy czosnkowo-rozmarynowej, stąd opcjonalnie można dodać czosnek i rozmaryn do pieczenia