Leczo, czyli smak lata

Leczo, czyli smak lata
Leczo to mój ukochany smak dzieciństwa.. Nie mogło zabraknąć tego przepisu na moim blogu..
 
Zamknąć lato w jednej potrawie? Proszę bardzo.. Jedna z wielu propozycji na wykorzystanie darów lata.. pachnące pomidory, cukinia, papryka .. Jakie to jest pyszne!! Ostatnio miałam okazję zjeść pyszne leczo u mojej cioci Jagody i wujka Andrzeja. Dostałam na wynos pomidory i cukinię prosto z ich ogródka – nie mogło być inaczej i powstało leczo!
 
Na 4-5 porcji potrzeba:
✔️ 2 małe cukinie lub 1 duża
✔️ 2 papryki (u mnie czerwone, ale kolor dowolny)
✔️ 2 pomidory malinowe
✔️ cebula
✔️ 2-3 ząbki czosnku
✔️ laska dobrej kiełbasy podwawelskiej
✔️ 500 ml passaty pomidorowej
✔️ smalec z gęsi lub dobry olej roślinny
✔️ przyprawy: po 1 łyżeczce kuminu, słodkiej papryki, wędzonej papryki i 2 łyżeczki oregano
✔️ 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
✔️ sól i pieprz, natka pietruszki
 
Na patelni rozgrzać smalec.
Cebulę pokroić w pióra, czosnek rozgnieść i pokroić. Podsmażyć razem na patelni. Dodać przyprawy, aby wydobyć ich aromat, chwilę smażyć. Dodać pokrojone w dużą kostkę papryki. Smażyć kilka minut. Dodać cukinie (razem ze skórką, można wyciąć miąższ). Przesmażyć razem, doprawić. Po kilku minutach wrzucić pokrojone pomidory bez skóry i smażyć razem 5-7 minut.
W tym czasie na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Ma być dobrze zrumieniona.
Jeśli nie jesz mięsa – ten krok pomijasz.
Do warzyw wlać passatę, doprawić do smaku, wycisnąć ząbek czosnku. Można dodać jeszcze oregano i cukier. Przełożyć kiełbaskę i gotować razem na małym ogniu około 15-20 minut.
 
Mówię Wam – niebo w gębie!
Dodaj komentarz

1 Comment

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *