Domowa zupa grzybowa

Domowa zupa grzybowa
Zupa grzybowa… trochę smak dzieciństwa, trochę taki odświętny..
U mnie w domu mama gotowała zupę grzybową zawsze na niedzielny obiad. Wyłamywała się ze standardów, że na niedzielę musi być rosół.
 
Nie odtworzę pewnie dokładnie tego „maminego” smaku, ale próbuję i za każdym razem jestem tuż tuż, coraz bliżej –  choć niektórzy twierdzą, że jest idealna w smaku.
Zupa jest bez mięsa, na wywarze z warzyw.
 
Składniki:
 
1 litr wody
1-2 pokrojone w plasterki marchewk1
1 pokrojona w plasterki pietruszka
2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
Łodyga selera z zieloną częścią (lub kawałek selera)
Świeże lub mrożone grzyby – tu dowolność w ilości. Ja miałam około 15-20 świeżych podgrzybków z kozakami 
1/2 cebuli
50 ml śmietanka 30% lub serek topiony kremowy
Sól i pieprz, ewentualnie ziarenka smaku
Natka pietruszki
2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
 
Do wody wrzucić warzywa, liście laurowe i ziele. Gotować około 10-15 minut. Doprawić lekko do smaku. Grzyby oczyścić, pokroić. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć razem z grzybami na oleju rzepakowym, doprawić do smaku. Wrzucić przesmażone grzyby do wywaru, gotować kolejne 15 minut. Dodać śmietankę lub serek topiony i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić jeśli trzeba.
 
Zupka jest tak esencjonalna i kremowa, że chce się nie jedną, a dwie dokładki . No i szybko, prosto, co jest równie ważne.
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *