Pizza Bianca, z ziemniakiem, rozmarynem i kurczakiem

Pizza Bianca, z ziemniakiem, rozmarynem i kurczakiem

Pizza Bianca, czyli pizza z białym sosem to pyszna alternatywa dla tradycyjnej pizzy! Tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia jakim sosem posmarujemy naszą pizzę! Najbardziej popularna wersja pizzy białej to dodatek creme fraiche i można go spokojnie zrobić samemu w domu! Wystarczy trochę cierpliwości, bo potrzebujemy 24h. Idealnie się składa, bo to ciasto na pizzę również wymaga czasu.. Ja dziś prezentuję przepis na sos na bazie serka mascarpone, inspirujcie się i działajcie w swojej kuchni!

Ciasto na pizzę zaczynamy robić dzień wcześniej. Potrzebujemy czasu, aby wyrosło, przeleżało noc w lodówce, odpowiednio się napowietrzyło.

Ciasto na pizzę:

  • 1 kg mąki 00
  • 1 g suchych drożdży
  • 30 g soli
  • 620 ml wody

Suche składniki mieszamy, a następnie dodajemy wodę, wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie. Czas to minimum 15 minut, ciasto musi być elastyczne i odklejać się od ręki. Następnie formujemy kulę, zalepiamy od spodu (jak bułeczki) i wkładamy do lekko natłuszczonej misy. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3h. Następnie kilka razy składamy ciasto, znowu formujemy kulę i w szczelnie zamkniętym pojemniku wkładamy na noc do lodówki. 

Następnego dnia rano wyjmujemy ciasto, kilka razy składamy i dzielimy na 6 równych placków. Formujemy kule, przykrywamy aby nie wyschły i zostawiamy w ciepłym miejscu n 3-4h.

W tym czasie przygotujemy pozostałe składniki, choć tutaj zostawiam Wam dowolność. Może to być ziemniak, kurczak i pieczarki, ale może być każdy inny, ulubiony dodatek. Zasad jest taka, aby nie było za dużo produktów na pizzy, bo się dobrze nie upiecze.

Sos biały:

  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 6 listków bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz

Czosnek, rozmaryn i bazylię drobno posiekać. Dodać do serka i śmietany, doprawić i wymieszać. Odstawić.

To jest baza. Do tego koniecznie:

  • Ser mozzarella
  • Ser cheddar
  • Ser pecorino lub/i parmezan

Sery ścieramy na tarce, duże oczka. Ja zazwyczaj w proporcjach 1:1. Doprawić solą i oregano.

Przygotować ulubione dodatki. Ja proponuję dziś ziemniaki, kurczak i pieczarki.

  • Pierś kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej + masło do smażenia
  • Sól i pieprz
  • 2 średnie ziemniaki

Mięso i pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z łyżką masła i wrzucić kurczaka z pieczarkami. Smażyć mieszając na dużym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Smażyć do odparowania płynów. Odstawić.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Można użyć krajalnicy do warzyw. Zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyjąć i osuszyć.

Piekarnik rozgrzać do 270st C – najlepiej jeśli posiadacie funkcję do pieczenia pizzy, ale jeśli nie – funkcja “grill” jak najbardziej jest OK. Jeśli nie macie kamienia do pizzy, wystarczy też zwykła blacha. Wstawiamy ją na 2 szczebelek od góry i nagrzewamy razem z piekarnikiem.

Formujemy placek na pizzę, delikatnie (nie wałkować!). Wkładamy na 1 minutę do nagrzanego piekarnika. Ciasto się lekko podpiecze i wtedy sos w nie nie wsiąknie. W kolejnym kroku smarujemy naszą pizzę białym sosem (nie za dużo!), dodajemy mieszankę serów i układamy dodatki. Wkładamy na kolejne 5 minut do piekarnika. Jeśli lubicie przypieczone ciasto, zostawcie minutkę dłużej.

Buon Appetito!!

A jeśli nie masz czasu, chcesz szybki i smaczny przepis na domową pizzę – zapraszam tutaj: 

Szybka domowa pizza

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *