Pizza Bianca, czyli pizza z białym sosem to pyszna alternatywa dla tradycyjnej pizzy! Tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia jakim sosem posmarujemy naszą pizzę! Najbardziej popularna wersja pizzy białej to dodatek creme fraiche i można go spokojnie zrobić samemu w domu! Wystarczy trochę cierpliwości, bo potrzebujemy 24h. Idealnie się składa, bo to ciasto na pizzę również wymaga czasu.. Ja dziś prezentuję przepis na sos na bazie serka mascarpone, inspirujcie się i działajcie w swojej kuchni!
Ciasto na pizzę zaczynamy robić dzień wcześniej. Potrzebujemy czasu, aby wyrosło, przeleżało noc w lodówce, odpowiednio się napowietrzyło.
Ciasto na pizzę:
- 1 kg mąki 00
- 1 g suchych drożdży
- 30 g soli
- 620 ml wody
Suche składniki mieszamy, a następnie dodajemy wodę, wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie. Czas to minimum 15 minut, ciasto musi być elastyczne i odklejać się od ręki. Następnie formujemy kulę, zalepiamy od spodu (jak bułeczki) i wkładamy do lekko natłuszczonej misy. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3h. Następnie kilka razy składamy ciasto, znowu formujemy kulę i w szczelnie zamkniętym pojemniku wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia rano wyjmujemy ciasto, kilka razy składamy i dzielimy na 6 równych placków. Formujemy kule, przykrywamy aby nie wyschły i zostawiamy w ciepłym miejscu n 3-4h.
W tym czasie przygotujemy pozostałe składniki, choć tutaj zostawiam Wam dowolność. Może to być ziemniak, kurczak i pieczarki, ale może być każdy inny, ulubiony dodatek. Zasad jest taka, aby nie było za dużo produktów na pizzy, bo się dobrze nie upiecze.
Sos biały:
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka kwaśniej śmietany
- 1 gałązka rozmarynu
- 6 listków bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz
Czosnek, rozmaryn i bazylię drobno posiekać. Dodać do serka i śmietany, doprawić i wymieszać. Odstawić.
To jest baza. Do tego koniecznie:
- Ser mozzarella
- Ser cheddar
- Ser pecorino lub/i parmezan
Sery ścieramy na tarce, duże oczka. Ja zazwyczaj w proporcjach 1:1. Doprawić solą i oregano.
Przygotować ulubione dodatki. Ja proponuję dziś ziemniaki, kurczak i pieczarki.
- Pierś kurczaka
- 100 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- Olej + masło do smażenia
- Sól i pieprz
- 2 średnie ziemniaki
Mięso i pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z łyżką masła i wrzucić kurczaka z pieczarkami. Smażyć mieszając na dużym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Smażyć do odparowania płynów. Odstawić.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Można użyć krajalnicy do warzyw. Zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyjąć i osuszyć.
Piekarnik rozgrzać do 270st C – najlepiej jeśli posiadacie funkcję do pieczenia pizzy, ale jeśli nie – funkcja „grill” jak najbardziej jest OK. Jeśli nie macie kamienia do pizzy, wystarczy też zwykła blacha. Wstawiamy ją na 2 szczebelek od góry i nagrzewamy razem z piekarnikiem.
Formujemy placek na pizzę, delikatnie (nie wałkować!). Wkładamy na 1 minutę do nagrzanego piekarnika. Ciasto się lekko podpiecze i wtedy sos w nie nie wsiąknie. W kolejnym kroku smarujemy naszą pizzę białym sosem (nie za dużo!), dodajemy mieszankę serów i układamy dodatki. Wkładamy na kolejne 5 minut do piekarnika. Jeśli lubicie przypieczone ciasto, zostawcie minutkę dłużej.
Buon Appetito!!
A jeśli nie masz czasu, chcesz szybki i smaczny przepis na domową pizzę – zapraszam tutaj:
Smacznego!

Zostaw komentarz