Na pewno zdarzyło się Wam nie raz i nie dwa mieć w domu dojrzałe, brązowe banany. Nigdy nie wyrzucajcie takich słodkości – to idealne produkty do ciasta albo muffinek. Przepis wrzucam poniżej, a mufiny są naprawdę wilgotne, aromatyczne i mięciutkie
Składniki na 18sztuk:
1 banan
2 jajka
100 ml mleka
50 ml oleju roślinnego
125 g mąki pszennej
200 g cukru trzcinowego (lub innego slodzidła)
50 g gorzkiego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka ekstraktu z wanilii
Banana bardzo dobrze ugnieść widelcem w misce. Dodać jajka, mleko, olej i dobrze wymieszać (ja wszystko robiłam bez miksera). Następnie dodać wszystkie suche składniki i mieszać delikatnie do dobrego połączenia. Masa będzie, jak gęsta śmietana.
Przygotować blachę do muffinek, nakładać ciasto do papilotek do 3/4 ich wysokości. Piekarnik rozgrzać do 190°C (góra-dół). Piec około 20 minut.
* RADA: do kilku muffinek dodałam przed pieczeniem łyżkę masła orzechowego z solą himalajską – wyszło obłędnie!
Smacznego!
