Czekoladowa tarta z żurawiną i bezą

Czekoladowa tarta z żurawiną i bezą

Jesień to czas na pyszne przetwory owocowe. Ale oprócz zamykania smaków w słoiku proponuję wykorzystać jesienne owoce do zrobienia pysznych wypieków. I tak oto powstało to pyszne ciasto z żurawiną i jabłkami – czy nie wygląda smacznie? I jest bardzo proste w przygotowaniu!

Tarta czekoladowa z żurawiną i jabłkiem pod pierzynką z bezy!

Spód:

✔️  130 g cukru 

✔️  150 mąki

✔️  40 g gorzkiego kakao

✔️  150 g zimnego masła

Suche składniki wymieszać w misce. Zetrzeć na tarce zimne masło i szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy (24cm), schłodzić. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto obciążyć (np. groch na papierze do pieczenia) i podpiec około 15 minut.

Warstwa owocowa:

✔️  250 g świeżej żurawiny

✔️  2 łyżki cukru trzcinowego

✔️  5 łyżek wody (lub więcej, w zależności od odparowania)

✔️  2 duże, kwaśne jabłka

✔️ 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Żurawinę zasypać cukrem i podlać wodą w rondelku. Prażyć razem około 10 minut. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, dodać wody i dusić razem 5 minut. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia. Można dodać cynamon lub więcej cukru, jeśli jabłka były bardzo kwaśne.

Beza:

✔️  6 białek

✔️ 80 g cukru pudru

Ubić pianę z białek (jak na bezę). Pod koniec dodać cukier puder i ubijać jeszcze kilka minut. 

Na podpieczony spód tarty wyłożyć ostudzone owoce. Przykryć ubitą pianą z białek.

Piekarnik nagrzać do 180°C i piec około 15-20 minut. Beza powinna być lekko brązowa.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *