Tarta wytrawna, rustykalna z cukinią

Tarta wytrawna, rustykalna z cukinią

Uwielbiam robić tarty. Czy to słodkie, czy wytrawne – podoba mi się sama koncepcja takiego posiłku. Poza tym niedużym wysiłkiem można wyczarować pyszne danie i oczarować swoich gości. Bo sami przyznajcie – taka tarta prezentuje się bardzo elegancko!

Spód:
✔️ 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
✔️ 100 g zimnego masła
✔️ płaska łyżeczka soli
✔️ 50 ml koziego jogurtu (można zastąpić kwaśną śmietaną 18%)
✔️ 50 g tartego parmezanu

Suche składniki wymieszać w misce, dodać jogurt, a zimne masło zetrzeć na tarce. Wszystko szybko wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 25 minut.

W tym czasie piekarnik nagrzać do 200°C

Farsz:
✔️ średnia cukinia
✔️ duży ziemniak
✔️ por
✔️ kilka plasterków sera koziego wędzonego (lub innego sera o wyraźnym smaku)
✔️ łyżka masła
✔️ ząbek czosnku
✔️ sól i pieprz do smaku, świeże zioła: oregano i tymianek

Warzywa pokroić w cienkie plasterki. Masło rozpuścić, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na dosyć cienki placek. Ułożyć na środku warzywa, przekładając je serem. Należy zostawić brzeg ciasta bez farszu na szerokość około 2-3 cm. Potem zawinąć je do środka, aby farsz się utrzymał. Doprawić do smaku, dodać zioła i delikatnie polać masłem z czosnkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Podawać z zielonymi dodatkami typu natka pietruszki, dymka.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *