Semifreddo, czyli letnie orzeźwienie

Semifreddo, czyli letnie orzeźwienie
Semifreddo, czyli włoska lodowa uczta!
Jestem nieuleczalnym przypadkiem uzależnienia od lodów. Uwielbiam! Wszystkie! Lody jem przez cały rok, dlatego też nie może zabraknąć ich równiez w mojej domowej wersji. 
Zostawiam Wam dziś pomysł na przetrwanie upałów 👉🏼 domowe, śmietankowe lody, a raczej blok lodowy, zwany semifreddo.
Jest to włoski deser lodowy, który powinniśmy serwować -jak nazwa wskazuje – “połowicznie zamrożony”
Przygotowanie jest naprawdę proste, a moja wersja będzie dziś z malinami, truskawkami, maślanymi ciasteczkami i bez. 
 
Na keksówkę 25 cm potrzeba:
✔️ 5 żółtek + łyżka drobnego cukru
✔️ 2 białka + łyżka cukru pudru
✔️ 400 ml śmietanki 30% (lub 36%) + 3 łyżki cukru pudru
✔️ maliny, truskawki, maślane ciasteczka, pokruszona beza
 
Zaczynamy od ubijania żółtek z cukrem w szklanej misce, którą później będziemy ustawiać na garnuszku z parą. Także ubijamy żółtka z w międzyczasie zagotować trzeba wodę. Pod koniec ubijania, zmniejszamy moc pod garnkiem i ubijamy nasze żółtka na parze, aż powstanie prawie biała, puszysta masa.
Odstawiamy ją do ostudzenia.
 
W drugiej misie ubijamy śmietankę na bitą śmietanę – ja zaczynam na wolniejszych obrotach, aby po chwili przejść na najwyższe. Pod koniec ubijania dodaję cukier puder i ubijam jeszcze przez moment. Trzeba uważać, aby za długo nie ubijać, bo zrobimy masło 🙂
 
W wysokim naczyniu ubijamy pianę z białek, pod koniec dodając cukier puder. Piana powinna być sztywna i błyszcząca (jak na bezę).
 
Ostudzone żółtka dodajemy po łyżce do ubitej śmietanki, mieszamy, a następnie całość łączymy z pianą z białek.
Jak wszystko będzie dokładnie wymieszane, możemy przełożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą (lub papierem do pieczenia). 
Najpierw warstwa masy śmietankowej, warstwa pokruszonych ciasteczek i bezy, warstwa malin i pokrojonych truskawek i znowu warstwa masy śmietankowej.
 
Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na minimum 4-5h do zamrażarki.
 
Ten deser za każdym razem skrada moje serce.. a jest tak prosty, że można go robić w letnie dni kiedy tylko przyjedzie nam ochota na lodowe orzeźwienie!
 
Smacznego!
 
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *