Szpinakowe, wytrawne gofry

Szpinakowe, wytrawne gofry
Dzień dobry w ten upalny, słoneczny dzień..
Wyszłam rano z psem, poszłyśmy z Manią na plac zabaw i szybka decyzja została podjęta. Wracamy do domu, siedzimy “w klimie”.. upał w mieście jest nie do zniesienia..
A wy jak sobie radzicie w taką pogodę?
 
Na śniadanko zrobiłam pierwszy raz wytrawne gofry i nie będę ukrywać, że wyszły mega pyszne!
 
Szpinakowe gofry z serkiem białym, z koperkiem i wędzonym łososiem.
 
Składniki na około 4-5 gofrów:
 
130g mąki pszennej uniwersalnej (lub orkiszowej)
1 żółtko + piana z białka
250 ml mleka
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Pół łyżeczki soli + szczypta do białka
30g rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
30-50g świeżego szpinaku (duża garść)
 
Ubić pianę z białka za szczyptą soli. Pozostałe składniki (oprócz szpinaku) dobrze wymieszać/zmiksować. Dodać szpinak i zblendować. Do ciasta dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Rozgrzać porządnie gofrownicę, natłuścić – od tego zależy dobry efekt końcowy. Gofry piec około 8-10 minut. (nie otwierać w trakcie pieczenia). Ostudzić na kratce.
 
Rewelacyjnie pasuje do tych gofrów serek naturalny z koperkiem i wędzony łosoś. To było pyszne śniadanie, jedne z lepszych jakie zrobiłam.
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *