Pieczony naleśnik z owocami lata

Pieczony naleśnik z owocami lata
Dzień dobry w piątek ☀️
Śpiew ptaków, żaby i świerszcze.. kawa na tarasie.. chill.. zupełnie inna rzeczywistość… jak mi dobrze..
Śniadanie na słodko, wjeżdża pieczony naleśnik  z truskawkami i pachnącym melonem miodowym..
Kto jeszcze nie robił – bardzo proszę nadrabiać zaległości, bo takie śniadanie to najlepszy początek dnia!
 
Piekarnik nagrzać razem z patelnią lub naczyniem żaroodpornym (około 23 cm) do 240°C
 
W tym czasie przygotować ciasto (ilość na 2 porcje):
✔️ 3 jajka
✔️ 100 g mąki orkiszowej lub pszennej tortowej
✔️ 150 ml mleka owsianego 
✔️ szczypta soli
✔️ łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
 
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać rózgą na gładką masę. Odstawić na 10 minut.
 
✔️ łyżka masła
Masło wrzucić na rozgrzaną patelnię (bardzo uważać, żeby się nie oparzyć) i wylać ciasto naleśnikowe. Piec w 240°C około 15-18 minut.
 
Truskawki i melona drobno pokroić, dodać posiekaną ✔️ miętę, skropić sokiem z ✔️ limonki. Wymieszać i odstawić, aby smaki się przegryzły..
 
Naleśnika podawać z cukrem pudrem i przygotowanymi owocami 🤗
A ty? Lubisz? Robisz takie śniadania?
 
Smacznego dnia!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *