Dzień dobry!
Nie wiem czy wiecie, ale dziś jest Dzień Przytulania
Korzystajmy do woli, dotyk i bliskość jest bardzo ważna w życiu! Okazujmy najbliższym miłość, przyjaźń, wsparcie .. przytulajmy się!!

Wczoraj, razem z moją córeczką, Marianką, zrobiłyśmy placuszki z serka wiejskiego. Są obłędnie pyszne i banalnie proste do zrobienia.
Jako dodatek proponuję najlepszą konfiturę domową:

Teraz jest idealny czas na to, aby zamknąć w słoiczku smak, zapach lata.. domowe konfitury, dżemy, przetwory.. Łapcie ten banalnie prosty przepis, a nie pożałujecie! Moja rodzina zajada się konfiturami i dżemami, które powstają w mojej kuchni z sezonowych owoców, z dodatkiem cukrów żelujących Diament.
Na około 1500 ml (5-6 słoików) konfitury potrzeba:




Owoce umyć, pokroić lub rozdrobnić, zasypać cukrem w garnku (ostrzegam, że będzie słodko – można użyć Konfitur-fix od Diamant – Słodkie Łączy i wtedy sami regulujecie poziom słodkości)
Owoce zagotować, mieszać cały czas i gotować przez 3 minuty. Od razu przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry nogami – albo użyć słoików “twist-off”.
Po otwarciu trzymać w lodówce, konfitura jest bez konserwantów!
Placuszki z serka wiejskiego (12 sztuk)







Jajka z cukrem ubić rózgą. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia.
Smażyć na średnim ogniu, z obu stron po kilka minut. Zanim przekręci się na drugą stronę ciasto powinno być już lekko ścięte, aby się nie rozlało.
Placuszki + domowa konfitura to smak nieba!
Smacznego!


