Najlepsza domowa konfitura i placuszki z serka wiejskiego

Najlepsza domowa konfitura i placuszki z serka wiejskiego
Dzień dobry! 
 
Nie wiem czy wiecie, ale dziś jest Dzień Przytulania 🤗 Korzystajmy do woli, dotyk i bliskość jest bardzo ważna w życiu! Okazujmy najbliższym miłość, przyjaźń, wsparcie .. przytulajmy się!!
 
Wczoraj, razem z moją córeczką,  Marianką, zrobiłyśmy placuszki z serka wiejskiego. Są obłędnie pyszne i banalnie proste do zrobienia.
 
Jako dodatek proponuję najlepszą konfiturę domową:
👉🏼 Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier żelujący 2:1 Diamant – Słodkie Łączy
Teraz jest idealny czas na to, aby zamknąć w słoiczku smak, zapach lata.. domowe konfitury, dżemy, przetwory.. Łapcie ten banalnie prosty przepis, a nie pożałujecie! Moja rodzina zajada się konfiturami i dżemami, które powstają w mojej kuchni z sezonowych owoców, z dodatkiem cukrów żelujących Diament.
 
Na około 1500 ml (5-6 słoików) konfitury potrzeba:
✔️ 300 g rabarbaru
✔️ 700 g truskawek
✔️ sok z połowy cytryny
✔️ 500 g cukru żelującego 2:1 Diamant – Słodkie Łączy
 
Owoce umyć, pokroić lub rozdrobnić, zasypać cukrem w garnku (ostrzegam, że będzie słodko – można użyć Konfitur-fix od Diamant – Słodkie Łączy i wtedy sami regulujecie poziom słodkości) 
 
Owoce zagotować, mieszać cały czas i gotować przez 3 minuty. Od razu przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry nogami – albo użyć słoików “twist-off”.
Po otwarciu trzymać w lodówce, konfitura jest bez konserwantów!
 
 
Placuszki z serka wiejskiego (12 sztuk)
✔️ 2 serki wiejskie
✔️ 4 jajka
✔️ szklanka mąki pszennej (ryżowa, orkiszowa, kukurydziana też ok)
✔️ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
✔️ cukier wanilinowy
✔️ szczypta soli
✔️ 2-4 łyżki mleka jeśli ciasto wyda się za gęste.
 
Jajka z cukrem ubić rózgą. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia.
Smażyć na średnim ogniu, z obu stron po kilka minut. Zanim przekręci się na drugą stronę ciasto powinno być już lekko ścięte, aby się nie rozlało.
 
Placuszki + domowa konfitura to smak nieba!
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *