Gotując w myśl zasady „nie marnuję jedzenia” powstają często bardzo smaczne dania. Włącza się wtedy tryb kreatywności, pisałam o tym już wcześniej. Uwierzcie mi, że tak jest i naprawdę działa. Niesamowite jest to, że wtedy czuję się, jakbym gotowała na jakimś kulinarnym „haju”.. W głowie pojawia się sto pomysłów, co można zrobić z cukinii, która samotnie leży w lodówce… i tak właśnie powstał dzisiejszy przepis na risotto..
Składniki na 2 porcje:
200g ryżu Arborio
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 średnia cukinia
100 ml białego wytrawnego wina
800-900 ml bulionu warzywnego (lub mięsnego)
50 g masła
30 g parmezanu
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju i podsmażyć przez 1-2 minuty pokrojoną w kostkę cebulkę z czosnkiem. Dodać ryż i smażyć razem kolejne 2 minuty. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i wyciąć pasek z nasionami. Pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Doprawić solą i pieprzem, smażyć razem 2-3 minuty. Wlać wino i dusić na średnim ogniu, czekać aż płyn odparuje. Następnie podlewać nasz ryż bulionem. Po jednej chochli o czekać, aż ryż wchłonie cały płyn. I tak za każdym razem, aż bulion się skończy. Na koniec dodać masło i parmezan. Zakochacie się w tej kremowej konsystencji..
Smacznego!