Risotto z cukinią

Risotto z cukinią

Gotując w myśl zasady “nie marnuję jedzenia” powstają często bardzo smaczne dania. Włącza się wtedy tryb kreatywności, pisałam o tym już wcześniej. Uwierzcie mi, że tak jest i naprawdę działa. Niesamowite jest to, że wtedy czuję się, jakbym gotowała na jakimś kulinarnym “haju”.. W głowie pojawia się sto pomysłów, co można zrobić z cukinii, która samotnie leży w lodówce… i tak właśnie powstał dzisiejszy przepis na risotto..

Składniki na 2 porcje:

200g ryżu Arborio

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

1 średnia cukinia

100 ml białego wytrawnego wina

800-900 ml bulionu warzywnego (lub mięsnego)

50 g masła

30 g parmezanu

olej rzepakowy do smażenia

sól i pieprz

 

Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju i podsmażyć przez 1-2 minuty pokrojoną w kostkę cebulkę z czosnkiem. Dodać ryż i smażyć razem kolejne 2 minuty. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i wyciąć pasek z nasionami. Pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Doprawić solą i pieprzem, smażyć razem 2-3 minuty. Wlać wino i dusić na średnim ogniu, czekać aż płyn odparuje. Następnie podlewać nasz ryż bulionem. Po jednej chochli o czekać, aż ryż wchłonie cały płyn. I tak za każdym razem, aż bulion się skończy. Na koniec dodać masło i parmezan. Zakochacie się w tej kremowej konsystencji..

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *