Maślany łosoś w sosie

Maślany łosoś w sosie
Heloł! … mamy piątek, weekendu początek i u nas na obiadek będzie rybka! I jak zwykle z czyszczenia lodówki wyszła petarda 🤗
 
✔️ świeży łosoś
✔️ cebula
✔️ 1-2 ząbki czosnku
✔️ serek naturalny, kanapkowy (u mnie Pilos)
✔️ 100 ml białego, wytrawnego wina
✔️ 300 ml bulionu
✔️ śmietana 18% (ale może też być gęsty jogurt naturalny)
✔️ 2 garści młodych liści – szpinak, rukola, szczaw, roszponka – to akurat miałam, ale szpinak sam wystarczy
✔️ garść natki pietruszki
✔️ kilka suszonych pomidorów
✔️ kilka zielonych szparagów
✔️ parmezan
✔️ sól i pieprz
✔️ łyżka masła
 
Łososia posolić i obsmażyć na maśle z oby stron (tak, żeby nie był do końca zrobiony), przełożyć na talerz. Cebulę posiekać i podsmażyć na tej samej patelni. Dodać posiekaną natkę pietruszki, zamieszać i zalać winem. Dusić do odparowania większości płynu. Następnie zalać bulionem, zagotować, dodać serek, rozmieszać do rozpuszczenia. Dodać śmietanę, suszone pomidory, pokrojone szparagi, wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku i dusić około 10 minut, aż sos się zredukuje. Następnie dodać posiekane młode liście, 2 łyżki startego parmezanu i dusić razem 2-3 minuty. W międzyczasie ugotować ulubiony makaron, choć kasza czy ryż również będą pasować.
Kawałki łososia włożyć do gorącego sosu, odczekać kilka minut, aż ryba będzie gorąca.
Jako #umami dodałam od początku robienia sosu piętkę od parmezanu! Zdecydowanie podbija smaki, można wykorzystywać takie „resztki” sera właśnie do sosu czy bulionu.
Polecam!
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *