Maślany łosoś w sosie

Maślany łosoś w sosie
Heloł! … mamy piątek, weekendu początek i u nas na obiadek będzie rybka! I jak zwykle z czyszczenia lodówki wyszła petarda 🤗
 
✔️ świeży łosoś
✔️ cebula
✔️ 1-2 ząbki czosnku
✔️ serek naturalny, kanapkowy (u mnie Pilos)
✔️ 100 ml białego, wytrawnego wina
✔️ 300 ml bulionu
✔️ śmietana 18% (ale może też być gęsty jogurt naturalny)
✔️ 2 garści młodych liści – szpinak, rukola, szczaw, roszponka – to akurat miałam, ale szpinak sam wystarczy
✔️ garść natki pietruszki
✔️ kilka suszonych pomidorów
✔️ kilka zielonych szparagów
✔️ parmezan
✔️ sól i pieprz
✔️ łyżka masła
 
Łososia posolić i obsmażyć na maśle z oby stron (tak, żeby nie był do końca zrobiony), przełożyć na talerz. Cebulę posiekać i podsmażyć na tej samej patelni. Dodać posiekaną natkę pietruszki, zamieszać i zalać winem. Dusić do odparowania większości płynu. Następnie zalać bulionem, zagotować, dodać serek, rozmieszać do rozpuszczenia. Dodać śmietanę, suszone pomidory, pokrojone szparagi, wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku i dusić około 10 minut, aż sos się zredukuje. Następnie dodać posiekane młode liście, 2 łyżki startego parmezanu i dusić razem 2-3 minuty. W międzyczasie ugotować ulubiony makaron, choć kasza czy ryż również będą pasować.
Kawałki łososia włożyć do gorącego sosu, odczekać kilka minut, aż ryba będzie gorąca.
Jako #umami dodałam od początku robienia sosu piętkę od parmezanu! Zdecydowanie podbija smaki, można wykorzystywać takie „resztki” sera właśnie do sosu czy bulionu.
Polecam!
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *