Sernik z jagodami na czekoladowym spodzie

Sernik z jagodami na czekoladowym spodzie
“Jesteśmy jagódki, czarne jagódki… ” Piosenka z naszego dzieciństwa idealnie pasuje do tego ciasta.. Jest cudownie lekkie i letnie.. Smak lata..
Przyjechałam na kilka dni do rodziców i dorwałam się do piekarnika. W lodówce stało wiaderko twarogu, resztka jagód, a ja przywiozłam borówki .. Pomysł od razu zakiełkował..
 
Spód:
✔️ 150 g mąki pszennej
✔️ 30 g gorzkiego kakao
✔️ 150 g cukru
✔️ 150 g zimnego masła
 
Wszystkie suche składniki wymieszać, masło zetrzeć na tarce i szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć spód tortownicy (25 cm, papier do pieczenia), ponakłuwać widelcem i włożyć na 10 minut do zamrażarki lub na 30 minut do lodówki.
 
W tym czasie zrobić masę serową:
✔️ 1 kg twarogu sernikowego
✔️ 200 ml jogurtu naturalnego
✔️ 5 jajek
✔️ szklanka cukru + cukier wanilinowy
✔️ 70 g budyniu śmietankowego
 
Jajka ubić z cukrami na puszystą, białą masę. Następnie wsypać budyń, powoli dodawać ser i jogurt, cały czas mieszając. Miksować tylko do połączenia składników.
 
Piekarnik nagrzać do 180°C
Masę serową wylać na zimny, czekoladowy spód.
 
Wyłożyć na wierzch ✔️ borówki, jagody (około 250 g)
Rada: Można je wcześniej też wymieszać z łyżką cukru i łyżką mąki ziemniaczanej.
 
Piec około 60 minut, następnie studzić w uchylonym piekarniku przez około 2h – wtedy sernik nie opadnie.
Udekorować świeżymi owocami sezonowymi…
 
Idealny na letnie popołudnie na tarasie..
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *