Sernik "masło orzechowe" na kruchym spodzie

Sernik "masło orzechowe" na kruchym spodzie
Dzień dobry,  jak się czujecie w tą pierwszą grudniową środę? Za oknem szarówka, mało słońca, trzeba toczyć wewnętrzna walkę, aby wystawić nogę spod ciepłej kołderki rano.. Kto też tak ma?
 
W ten jesienny czas umilam mojej rodzinie popołudnia tworząc słodkie (i nie tylko) kompozycje.
Mam dla Was przepis na pyszny sernik „masło orzechowe”, na kruchym spodzie, z masą krówkową z bakaliami..
 
Składniki na masę:
4 jajka
1kg twarogu sernikowego (u mnie OSM Radomsko @wspierajmynasze
150g cukru
Cukier wanilinowy
70g masła 
70-100g masła orzechowego (u mnie z solą himalajską @allnutrition ) – zależy jak intensywny smak chcemy, tyle dajemy
Budyń śmietankowy lub waniliowy
Polewa:
Puszka masy krówkowej + łyżka masła
 
Kruchy spód:
350-400g kruchych ciasteczek + 50g masła
 
Ciasteczka pokruszyć (najlepiej na piasek zblendować), połączyć z masłem, zagnieść. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić lekko i przykleić do nich przycięty na wymiar papier do pieczenia. Wyłożyć kruchy spód, docisnąć palcami. Schłodzić.
 
Piekarnik nagrzać do 175°C (góra-dół).
 
Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę. Żółtka z cukrami utrzeć na puchatą masę, dodać miękkie masło, budyń i twaróg sernikowy. Wymieszać, dodać masło orzechowe i wymieszać. Na koniec piana z białek, delikatnie mieszać szpatułką, do połączenia składników. Przełożyć na kruchy spód.
Sernik pieczemy około 50-60 minut. Następnie trzeba go ostudzić przy lekko uchylonym piekarniku przez 2h.
Masę krówkową podgrzać, połączyć z masłem i zmiksować na gładko. Po ostudzeniu sernika i masy – posmarować wierzch ciasta, udekorować owocami, bakaliami..
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *