Dutch Baby, czyli pieczony naleśnik

Dutch Baby, czyli pieczony naleśnik

Pieczonego naleśnika Dutch Baby robiłam wiele razy. Testowałam różne proporcje składników, przepisy, naczynia żaroodporne czy patelnie. Muszę przyznać, że kilkakrotnie nie wyrósł tak, jak powinien i jak się spodziewałam. Najważniejsze, że nigdy się nie poddałam. Nie znalazłam niestety przyczyn dlaczego nie wyrastał, ale po tylu próbach wreszcie MAM!  Udało się! Przepis na idealny pieczony naleśnik poniżej.

Składniki (2 porcje): wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

3 jajka

3/4 kubka mleka 3% lub 3,8%

1/2 kubka mąki pszennej 450

szczypta soli

łyżeczka miękkiego masła + łyżeczka do natłuszczenia formy

Piekarnik nagrzać do 220°C wraz z naczyniem żaroodpornym (moje 22cm/14cm). Ważne, żeby naczynie/ patelnia były bardzo dobrze rozgrzane. Ja trzymam około 20-30 minut.

W tym czasie wszystkie składniki wymieszać razem w misce do połączenia – trzepaczką lub mikserem. 

Kiedy forma będzie już rozgrzana, dać łyżeczkę masła, a kiedy się rozpuści wylać połowę naszego ciasta. Wstawić do piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 200°C i piec około 15-20 minut.

Propozycje podania:

Na słodko: z cukrem pudrem, dżemem, konfiturą, frużeliną, świeżymi owocami, karmelizowanymi owocami, z kremem czekoladowym….

Na wytrawnie: z figą, serem gorgonzola, camembert, gruszką, orzechami, serem cheddar, upieczonym boczkiem…

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *