Sałatka "Cezar" - klasyka gatunku

Sałatka "Cezar" - klasyka gatunku
Sałatka Cezar ✨
 
Kilka tygodni temu byłam na kawie u koleżanki i rozmawiałyśmy o sałatce cezar. I od tamtej pory miałam na nią smak, “chodziła” za mną i wreszcie ją mam! Dodatek anchois uszlachetnia sos, no petarda!
 
Banalny przepis, niebanalny smak! Bardzo polecam spróbować!
 
✔️ sałata rzymska
✔️ pierś z kurczaka
✔️ 1-2 bułki pszenne
✔️ tarty parmezan
 
Sos (który robi “robotę”)
✔️ 3 łyżki majonezu
✔️ 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
✔️ 1 łyżeczka sosu worchester
✔️ 1 łyżka oliwy z oliwek
✔️ 1 łyżeczka musztardy
✔️ 1-2 fileciki anchois (drobno posiekać)
✔️ 1 ząbek czosnku (wycisnąć)
 
Marynata do mięsa:
✔️ 200 ml jogurtu naturalnego
✔️ ząbek czosnku
✔️ 2 łyżeczki papryki słodkiej
✔️ sól i pieprz
 
Mięso marynuję minimum 12h – czyli wieczorem, najlepiej na noc. Później piekarnik nagrzać do 200°C i piec około godziny. Odsączyć nadmiar płynu. Można też usmażyć na patelni, albo zrobić na grillu.
 
Sałatę umyć, poszarpać i włożyć do miski. Bułki pokroić w kostkę, zrobić domowe grzanki – podsmażyć na maśle lub podpiec w piekarniku.
 
Przygotować sos: wszystkie składniki porządnie wymieszać (albo w słoiczku albo rózgą).
 
Mięso pokroić w plasterki, w kostkę – jak lubimy, ułożyć na sałacie, dodać grzanki, polać sosem, dodać dużo parmezanu, wymieszać … i odlot, niebo w gębie…
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *